Krojenie szynek

W kulturze i świecie kulinarnym Hiszpanii, możemy zauważyć jak wielką rolę odgrywają szynki Jamón Ibérico i Jamon Serrano. Przeglądając zapiski literatury hiszpańskiej, trudno jest określić datę początku wytwarzania szynek. Nazwa szynki Serrano pochodzi z gór i odnosi się do zwyczaju peklowania szynek w wysokich partiach gór, gdzie zimny i suchy klimat nadaje jej odpowiednich walorów. Szynki Serrano, Ibérico i ich sztuka peklowania to ich dziedzictwo gastronomiczne zwłaszcza szynka Serrano jest częścią historii Hiszpanii i jest jednym z podstawowych elementów kultury i sztuki kulinarnej. Szynki dojrzewające to produkty bogate w białka, minerały i witaminy. Dzięki tym właściwościom odżywczym stały się jednym z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej.

Krojenie szynek Serrano i Ibérico w Hiszpanii stało się sztuką i rytuałem, a osoba krojąca szynkę- mistrzem noża, który dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Do krojenia szynek potrzebujemy odpowiednich narzędzi. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest stojak do szynki zwany „Jamonero” , aby odpowiednio cienko kroić szynkę potrzebujemy odpowiednich noży. Mamy trzy podstawowe noże, nóż o szerokim i krótkim ostrzu. Dobrze zaostrzony służy do nacinania części golonki oraz do obkrojenia skóry i tłuszczu przed krojeniem szynki na plastry. Kolejnym nożem najważniejszym jest nóż do plastrowania szynki zwanym „jamonero”. Ma długie, elastyczne ostrze, które jest bardzo ostre. Jest tak zaprojektowany aby cięcia plastrów szynek były cienkie. Trzecim z kolei nożem jest nóż do wykrajania kości. Nóż ten jest stosunkowo sztywny z krótkim i wąskim bardzo ostrym ostrzem.